Jaké vlastnosti musí míti dobrý kámen?
Zobrazit odpověď
Kámen musí býti pórovitý, né mnoho otevřený, jistřivý a poddajný podle toho jaké melivo má zpracováváti.
Jaké nejznámější druhy pšenice a žita známe?
Zobrazit odpověď
Zimní obilí tvrdé, polotvrdé, měkké, pšenici jarku (přesívku). Jarní žito, které se požívá hlavně na pražení kávy.
Čím vzniká rozemílání zrna neb šrotu na mlýnském kamenu?
Zobrazit odpověď
Otáčením jednoho kamene na druhém a roztíráním meliva v mlecí ploše.
Jak se dopravuje obilí vodorovně?
Zobrazit odpověď
Šneky a pásy popruhovými.
Z čeho pozůstává strojní zařízení pro hlavní čištění obilí?
Zobrazit odpověď
Z taráru se síty a aspirací neb hrudkového vysévače s větrákem. V obojím případě zbavíme obilí prachu, drobných semínek, písku a výskoku.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

Horní Štěpánov | Detail mlýnu

zpět | tisk | pdf
AdresaHorní Štěpánov

798 47
OkresProstějov
B 147
Horní Štěpánov
GPS49° 32' 52.6''
16° 47' 4.7''
Mapová značkaNěmecký / Zaniklý objekt, památník
400 m jzz od kostela
Zaniklý
před 1869
Větrný mlýn Horní Štěpánov

Na mapě III. vojenského mapování jsou v H. Štěpánově zakrasleny dva mlýny, oba na z od obce. Přitom jeden z mlýnů stál určitě na východní straně, kde jsou dodnes mlecí kameny.


Neexistuje
Německý
Dřevěná
Technologické vybavení

Historické mapy