Jaké nejznámější druhy pšenice a žita známe?
Zobrazit odpověď
Zimní obilí tvrdé, polotvrdé, měkké, pšenici jarku (přesívku). Jarní žito, které se požívá hlavně na pražení kávy.
Z čeho pozůstává obilní zrno?
Zobrazit odpověď
Ze slupky, jádra, klíčku a vousku.
Které vlastnosti má míti dobrá pšenice a žito zpracovávaná na mouku?
Zobrazit odpověď
Mouka má obsahovati dosti lepku, má míti schopnost dobrého pečení, přijmout hodně vody, dobře kynout.
Z čeho pozůstává zařízení koukolníku?
Zobrazit odpověď
Kolem pevné osy otáči se cylindr ze zinkové plechu, uvnitř s vytlačenými nebo frésovanými důlky. Na pevné ose jest umístěn sběrač kulovatin. Rotací obilí uvnitř dostanou se kulovatiny do důlků, těmi vyneseny padají do sběrače, kde je šnek dopravuje ven.
Jak se nazývá střed mlýnského kamene kolem středu otáčení?
Zobrazit odpověď
Srdce nebo prsa.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

Brodek u Konice | Detail mlýna

zpět | tisk | pdf
AdresaBrodek u Konice
Dešná
798 46
OkresProstějov
B 80
Dešná
GPS49° 32' 49.8''
16° 50' 60.0''
Mapová značkaNěmecký / Zaniklý objekt, památník
350 m sv od kaple
Zaniklý
před 1837
před 1876
Větrný mlýn Brodek u Konice

Mlýn je zaznamenán na apách olomoucka 1845 a 1837. Je zakreslen i na mapě II. vojenského mapování. Více o něm nevíme.


Neexistuje
Německý
Dřevěná
Technologické vybavení

Historické mapy