Které vlastnosti má míti dobrá pšenice a žito zpracovávaná na mouku?
Zobrazit odpověď
Mouka má obsahovati dosti lepku, má míti schopnost dobrého pečení, přijmout hodně vody, dobře kynout.
Jaké rozměry mají tyto větrníky? (V jaké oblasti kamene jsou?)
Zobrazit odpověď
Začínají asi 8 cm od střčdu kamenů, nebo jen v mlecí ploše.
Jaké přednosti mají rovinné vysévače?
Zobrazit odpověď
Spotřebují málo pohonné síly, dávají světlejší mouku. Tyto stroje mohou současně pracovati jako šrotový vysévač, třidiš krupic a jako vysévač mouky a dunstů.
Čím vzniká rozemílání zrna neb šrotu na mlýnském kamenu?
Zobrazit odpověď
Otáčením jednoho kamene na druhém a roztíráním meliva v mlecí ploše.
Co se dociluje tím, že větrníky leží křížem přes sebe?
Zobrazit odpověď
Produkty určené k mletí dostávají se na mlecí plochu, jsou rozemílány a současně dopravovány na vnější obvod kamene.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:
Pokorný:
Větrný mlýnek v Blatné, katastrální území Zákoutí (dříve Bernov, Bernau) blíže nezjištěné polohy je znám jen z vyobrazení.(455) Přesto, že fotografie není zcela zřetelná a popis věrného mlýna je nedostatečný, lze soudit, že větrný mlýn náležel k typu oněch malých dřevěných větrných mlýnů, které nalezl dr. J. Vařeka i v moravsko-slezské oblasti. (456)
(455) V publikaci Heimatskunde des Bezirkes Komotau, 2.Bd., H.3, 123 –4, Komotau 1934.
(456) J. Vařeka, Větrné mlýny na Moravě a ve Slezsku, Uherské Hradiště 1967, 22, a obrázek 24, 25.
-------------------------------------------------
na mapě ii. vojenského mapování je vyznačen Mlýnářský vrch