Co děláme po každém sejití zásypu při vysokém neb polovysokém mletí?
Zobrazit odpověď
Mouku odstavujeme jako hotový produkt, ostatní odstavujeme v pytlích k dalšímu semílání.
V jakém pořadí dáváme síta do dunsťáků a třidičů krupic?
Zobrazit odpověď
Do předu dáváme síta hustší a ku konci řidší.
Jak seřídíme kámen?
Zobrazit odpověď
Pravítkem a barvou, přesvědčíme se, je-li rovný a kde víc opisuje barvu, oklepeme ta místa pemrlicí, až kámen srovnáme. Prsa musí býti vybrána, též remiše.
Z čeho pozůstává obilní zrno?
Zobrazit odpověď
Ze slupky, jádra, klíčku a vousku.
Jaké nejznámější druhy pšenice a žita známe?
Zobrazit odpověď
Zimní obilí tvrdé, polotvrdé, měkké, pšenici jarku (přesívku). Jarní žito, které se požívá hlavně na pražení kávy.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

Rumburk | Detail mlýnu

zpět | tisk | pdf
AdresaRumburk
Příčná 1
408 01
OkresDěčín
P - 15
Rumburk
GPS50° 57' 1.5''
14° 33' 8.3''
Mapová značkaHolandský / Zaniklý objekt, památník
330 m Z od kostela sv. Bartoloměje
Zaniklý
před 1810
Větrný mlýn Rumburk

Mlýn postavil Vavřinec Eiselt před rokem 1810. V roce 1817 mlýn postoupil svému synovi Vavřinci a vymínil si jako výmněnek byt v komoře v edle světničky a polovinu kůlny.


Neexistuje
Holandský
Zděná - kamenná
Technologické vybavení