Jak dopravujeme obilí z dolejší části do části hořejší?
Zobrazit odpověď
Výtahem.
Čím vzniká rozemílání zrna neb šrotu na mlýnském kamenu?
Zobrazit odpověď
Otáčením jednoho kamene na druhém a roztíráním meliva v mlecí ploše.
Jaké nejznámější druhy pšenice a žita známe?
Zobrazit odpověď
Zimní obilí tvrdé, polotvrdé, měkké, pšenici jarku (přesívku). Jarní žito, které se požívá hlavně na pražení kávy.
Jaké musí být melivo, když vyjde z kamenů?
Zobrazit odpověď
Nanejvýš vlažné, volné a musí míti hmat.
Které vlastnosti má míti dobrá pšenice a žito zpracovávaná na mouku?
Zobrazit odpověď
Mouka má obsahovati dosti lepku, má míti schopnost dobrého pečení, přijmout hodně vody, dobře kynout.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

Havířov - Prostřední Suchá | Detail mlýna

zpět | tisk | pdf
AdresaHavířov - Prostřední Suchá
Obvodová 602/18
735 64
OkresKarviná
mlýnek 42a
Prostřední Suchá
GPS49° 47' 38.5''
18° 27' 44.2''
Mapová značkaMlýnek s turbínou / Objekt s částí technologie
900 m JJV od kostela
Nepřístupný
po 1900
Větrný mlýn Havířov - Prostřední Suchá

Dochovaný větrný mlýnek s turbínou o 16 lopatkách. Na střeše je plech. Zda je vnitřní vybavení dochováno není známo, mlýnek je nedostupný.


Dochován bez nežádoucích přestaveb
Mlýnek s turbínou
Dřevěná
Interiér
  • Natáčení (mlýna, střechy, turbíny)
  • Informace zpracované a platné k 07pm30Europe/Prague.f2017Fri, 07 Apr 2017 20:04:58 +020004pm30.
    Technologické vybavení
  • převody
  • svislá hřídel (Kovová)
  • větrná turbína (turbína typ Eclipse – řemeslná)
  • Základní obrázky

    Současné fotografie - technologické vybavení

    Historické fotografie a pohlednice