Které vlastnosti má míti dobrá pšenice a žito zpracovávaná na mouku?
Zobrazit odpověď
Mouka má obsahovati dosti lepku, má míti schopnost dobrého pečení, přijmout hodně vody, dobře kynout.
Z čeho pozůstává výtah?
Zobrazit odpověď
Z hlavy náběhu, popruhu, plechových naběráků a dřevěných rour.
Čeho docílíme koukolníkem?
Zobrazit odpověď
Vybrání kulovatin.
Co se dělá, když se odstraňuje omílka?
Zobrazit odpověď
Očístíme věnec za lubem a prsa, vyndáme příklopku, očistíme vše a přitáhneme klíny v kuželici, dáme nový lůj a konopí do otvorů. Přiklopku zase upevníme a dáme novou omítku.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:
Mlýnek s turbínou / Objekt s kompletní technologií
1,2 km SV od OÚ
Nepřístupný
po 1900
Zachovaný větrný mlýnek postavený firmou Pewera. Má renovované větrné kolo o 15 lopatkách. Obsahuje původní mlecí zařízení. Hranolový vysévač nemá. Na střeše je IPA. Otášení turbíny je pomocí šnekového převodu.
Dochován bez nežádoucích přestaveb
Mlýnek s turbínou
Dřevěná
Interiér
Natáčení (mlýna, střechy, turbíny)
Existující obyčejné složení (Počet: 1)
Technologické vybavení
mlecí kámen
pískovcový kámen (Počet: 2)
mlýnská hranice
násypný koš
natáčení perutí (Jak se natáčí: šnekovým převodem)