Jaké musí být melivo, když vyjde z kamenů?
Zobrazit odpověď
Nanejvýš vlažné, volné a musí míti hmat.
Jaké nejznámější druhy pšenice a žita známe?
Zobrazit odpověď
Zimní obilí tvrdé, polotvrdé, měkké, pšenici jarku (přesívku). Jarní žito, které se požívá hlavně na pražení kávy.
Jak seřídíme kámen?
Zobrazit odpověď
Pravítkem a barvou, přesvědčíme se, je-li rovný a kde víc opisuje barvu, oklepeme ta místa pemrlicí, až kámen srovnáme. Prsa musí býti vybrána, též remiše.
Co se používá ke šrotování pšenice?
Zobrazit odpověď
Šrotová stolice.
Jakého materiálu se používá pro vysévače?
Zobrazit odpověď
Pro šroty a hrubé krupice se používá dráten. síť, pro ostatní se používá pravého mlynářského hedvábí.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

Hať | Detail mlýna

zpět | tisk | pdf
AdresaHať

747 16
OkresOpava
Č 4
Hať
GPS49° 56' 39.9''
18° 13' 53.1''
Mapová značkaVětrné čerpadlo / Objekt bez technologie
2 km Z od OU
Volně přístupný
po 1900
Větrný mlýn Hať
Zřícenina
Větrné čerpadlo
Kovová
Technologické vybavení
  • příhradový stožár
  • Základní obrázky

    Současné fotografie - exteriér - detaily stavebních prvků

    Současné fotografie - exteriér