Jak docílíme dobré mouky ku pečení?
Zobrazit odpověď
Smícháním několika druhů dohromady.
Komu se podává žádost o připuštění k tovaryšské zkoušce?
Zobrazit odpověď
Starostovi společenstva.
Z čeho pozůstává výtah?
Zobrazit odpověď
Z hlavy náběhu, popruhu, plechových naběráků a dřevěných rour.
Jaké druhy obilí rozenáváme?
Zobrazit odpověď
Pšenice, žito ječmen a oves.
Které vlastnosti má míti dobrá pšenice a žito zpracovávaná na mouku?
Zobrazit odpověď
Mouka má obsahovati dosti lepku, má míti schopnost dobrého pečení, přijmout hodně vody, dobře kynout.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

Rychvald | Detail mlýnu

zpět | tisk | pdf
AdresaRychvald
Potoční 564
735 32
OkresKarviná
mlýnek 49
Rychvald
GPS49° 50' 49.6''
18° 21' 37.2''
Mapová značkaMlýnek s turbínou / Objekt s částí technologie
1,3 km SV od kostela
Nepřístupný
po 1900
Větrný mlýn Rychvald

Větrný mlýnek s turbínou má na větrné turbíně posledních pět lopatek z původních 18. Mlecí zařízení je zachované, ale bez násypky. Hranolový vysévač není. Na střeše je IPA.


Dochován bez nežádoucích přestaveb
Mlýnek s turbínou
Dřevěná
Interiér
  • Natáčení (mlýna, střechy, turbíny)
  • Existující obyčejné složení (Počet: 1)
  • Technologické vybavení
  • mlecí kámen
    • pískovcový kámen (Počet: 2)
  • mlýnská hranice
  • svislá hřídel (Kovová)
  • větrná turbína (turbína typ Eclipse – řemeslná)
  • Základní obrázky