Jak má vypadati dobré obilí?
Zobrazit odpověď
Musí být zdravé, suché, čisté, plnozrnné a nesmí být zatuchlé.
Které číslo mylnářského hedvábí se používá při moukách?
Zobrazit odpověď
Čísla 9, 10, 11, 12, 13.
Čeho docílíme koukolníkem?
Zobrazit odpověď
Vybrání kulovatin.
Mají mačkací válce stejnou rychlost?
Zobrazit odpověď
Ano, a nejvýše rozdílem jednoho zubu v kole.
Čím vzniká rozemílání zrna neb šrotu na mlýnském kamenu?
Zobrazit odpověď
Otáčením jednoho kamene na druhém a roztíráním meliva v mlecí ploše.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

25pm30Europe/Prague.f2022Sat, 25 Jun 2022 12:33:35 +020006pm30 / Sekernický den

Ve skanzenu Veselý kopec u Hlinska se koná ve dnech 25. - 26. čevna od 10 do 16.30 akce:    Mlynáři a sekerníci.

Slavnostní spuštění velekopeckého mlýna bude v sobotu v 10.00 hod.

Budou ukázky mletí obilí ve vodním obilním mlýně, experimentální loupání krup a vaření povidel, křesání mlýnských kamenů, lisování lněného oleje ve vodní olejně, řezání na horizontální pile jednodušce.