Jak skladujeme obilí?
Zobrazit odpověď
V suchu, chladnu, v silu neb hrádi a též v pytlích v hranicích.
Co uděláme po ukončení mletí?
Zobrazit odpověď
Otevřeme vysévače, necháme je provětrati, prohlédneme plátna, nejsou-li poškozena, eventuelně zalepíme.
Jaké druhy obilí rozenáváme?
Zobrazit odpověď
Pšenice, žito ječmen a oves.
Co se dělá, když se odstraňuje omílka?
Zobrazit odpověď
Očístíme věnec za lubem a prsa, vyndáme příklopku, očistíme vše a přitáhneme klíny v kuželici, dáme nový lůj a konopí do otvorů. Přiklopku zase upevníme a dáme novou omítku.
Které špatné druhy obilí se často vyskytují?
Zobrazit odpověď
Vlhké, stuchlé, vzrostlé, spařené, nedozrálé, plesnivé a též od pilousů vyžrané.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

25pm30Europe/Prague.f2022Sat, 25 Jun 2022 12:33:35 +020006pm30 / Sekernický den

Ve skanzenu Veselý kopec u Hlinska se koná ve dnech 25. - 26. čevna od 10 do 16.30 akce:    Mlynáři a sekerníci.

Slavnostní spuštění velekopeckého mlýna bude v sobotu v 10.00 hod.

Budou ukázky mletí obilí ve vodním obilním mlýně, experimentální loupání krup a vaření povidel, křesání mlýnských kamenů, lisování lněného oleje ve vodní olejně, řezání na horizontální pile jednodušce.