Které vlastnosti má míti dobrá pšenice a žito zpracovávaná na mouku?
Zobrazit odpověď
Mouka má obsahovati dosti lepku, má míti schopnost dobrého pečení, přijmout hodně vody, dobře kynout.
Čím vzniká rozemílání zrna neb šrotu na mlýnském kamenu?
Zobrazit odpověď
Otáčením jednoho kamene na druhém a roztíráním meliva v mlecí ploše.
Které přísady se často vyskytují v obilí?
Zobrazit odpověď
Písek, kaménky, česnek, koukol a vikev mimo jiné plevely.
Jaká síla jest zapotřebí u loupaček?
Zobrazit odpověď
3 - 9,9 HP, podle délky a průměru křídlence v loupačce.
Co uděláme po ukončení mletí?
Zobrazit odpověď
Otevřeme vysévače, necháme je provětrati, prohlédneme plátna, nejsou-li poškozena, eventuelně zalepíme.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

Třinec | Detail mlýna

zpět | tisk | pdf
AdresaTřinec
Osůvky 50
739 61
OkresFrýdek-Místek
mlýnek 24
Třinec
GPS49° 42' 46.2''
18° 38' 28.1''
Mapová značkaMlýnek s turbínou / Objekt s částí technologie
přesunut Chata Chlebová
Zaniklý
po 1900
(přivezen z: Chata Chlebová)
asi 2020
Větrný mlýn Třinec

Větrný mlýnek s turbínou, který ná kromě stavby zachovánu pouze svislou hřídel a větrné kolo s 12 lopatkami. Vevnitř se nedochovalo nic. Na střeše IPA.

Pozn. Stejný výrobce mlýnku jako u Milíkova 172


Částečně adaptován
Mlýnek s turbínou
Dřevěná
Interiér
  • Natáčení (mlýna, střechy, turbíny)
  • Zcela bez technologie aj.
  • Technologické vybavení
  • natáčení perutí (Jak se natáčí: )
  • svislá hřídel (Kovová)
  • větrná turbína (turbína typ Eclipse – řemeslná)
  • Základní obrázky